"Het is een kans om je lichaam te laten spreken, je bewustzijn te vergroten en totaal eerlijk met jezelf te zijn. Dat wens ik ieder ander ook toe"


Kitty 2017_De Schaapjesfabriek-5.JPG

Het gezicht van Maha Motion

Dans- en bewegingstherapeute Kitty Veldhuis (32 jaar) vertelt:

"Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in wat mensen beweegt; wat drijft jou, wat drijft mij? Tijdens een periode in mijn kindertijd wilde ik dan ook graag advocaat worden.

Maar ik ben blij dat ik na mijn VWO toch andere keuzes gemaakt heb. Ik geniet altijd van creativiteit. Zelf heb ik vaak ervaren dat kunstzinnige activiteiten een positieve invloed op iemands gemoed kunnen hebben. Niet alleen d.m.v. dans, maar ook in de andere kunsten.

Sinds 2007 ben ik, na af te studeren aan de opleiding voor Creatieve Therapie Dans&Beweging, met plezier aan het werk als zelfstandig gevestigd dans- en bewegingstherapeut.

Mijn eigen ervaring met persoonlijke groei en ontwikkeling heeft mij geleerd dat veranderprocessen pas op gang kunnen komen wanneer er sprake is van acceptatie van wat er nu is. Acceptatie betekent niet dat je je er maar bij neer legt. Acceptatie heeft te maken met "dat wie ik nu ben, wat ik nu ook voel, wat ik nu verwacht, wens, hoop, wat ik nu wegduw, verstop, of wat mij beangstigt... het is ok, het mag er allemaal zijn".

Danstherapie is voor mij een manier om dit telkens weer voor mijzelf te bewerkstelligen. Iets dat vaak niet helemaal lukt wanneer je je uitdagingen alleen via 'het hoofd' probeert te bereiken. Het is een kans om je lichaam te laten spreken, je bewustzijn te vergroten en totaal eerlijk met jezelf te zijn. Dat wens ik ieder ander ook toe en daarom bouw ik mijn sessies rondom die visie op.

“When one teaches, two learn. Kitty werkt puur, onbevangen en ‘in’ het moment. Dat maakt dat er bij mensen deuren open kunnen gaan en er mooie dingen kunnen ontstaan.”

— Hanne Verdonschot, collega danstherapeut

Kitty 2017_De Schaapjesfabriek-29.JPG

Systeemgericht werken ligt mij na aan het hart, omdat ik ervan overtuigd ben dat een probleem of hulpvraag bij een kind nooit geheel op zichzelf staat. Het kind heeft zijn (gezins-)systeem nodig om te kunnen groeien en bloeien. Vanuit die visie werk ik in mijn praktijk dan ook liefst multidisciplinair en systeemtherapeutisch. Door multidisciplinair te werken kan het veranderingsproces versnelt worden. Dit betekent, dat de dans- en bewegingstherapie bijvoorbeeld gecombineerd wordt met coaching, thuisbegeleiding (ook bij volwassenen!) of opvoedingsondersteuning. Op die manier wordt de problematiek van verschillende kanten opgepakt en gedragen, wat resulteert in een versnelling van het groeiproces.

Naast mijn werk als zelfstandig dans- en bewegingstherapeute heb ik o.a. ervaring opgedaan als;

  • ondersteunend en activerend begeleider met kinderen met bijvoorbeeld ADHD en autisme,
  • vakdocent dans bij het Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur in Den Haag, lesgeven aan kinderen en volwassenen met een beperking,
  • persoonlijk begeleider bij Ipse de Bruggen met uit huis geplaatste kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende gedrags- en/of psychische problematiek

In 2015-2016 werkte ik als danstherapeut in de ouderenzorg in Rotterdam. Ik vind het een prachtige verbreding van mijn werkervaring. Het werken als danstherapeut met de ouder wordende mens vraagt zeer specifieke kwaliteiten!

Heerlijk om mezelf steeds verder te ontwikkelen. Zo ben ik sinds 2016 betrokken bij de Vereniging voor Danstherapie als secretaris. De afgelopen jaren heb ik o.a. de volgende bij- en nascholingen gevolgd:

Als geregistreerd danstherapeut in Den Haag kun je mij vinden op de site van het Register Vaktherapeutische Beroepen.

Ook buiten mijn werk houd ik me graag bezig met beweging en dans. Het inspireert me om regelmatig danslessen van allerlei verschillende stromingen te volgen, het meest geniet ik van dansimprovisatie en Afrikaanse dans. Bij de organisatie van Ecstatic Dance in Den Haag ben ik actief betrokken. Van yoga en meditatie geniet ik, het helpt me om doelgericht en ontspannen te blijven. Andere grote liefdes? Naast ons dynamische gezin en mijn zoontje van 3 jaar, is reizen een van mijn grote liefdes. En wanneer er soms, wonderbaarlijk, wat tijd over is pak ik graag een goed boek of een terrasje, liefst aan zee!"